Artikel afdrukken

Zaterdag 20 oktober: De Joodse geschiedenis van Heide, met auteurslezing Margot Vanderstraeten


"Mazzel tov" in de namiddag met een vleug(je) Kalmthoutse geschiedenis.

In het boek "Mazzel tov" passeert schrijfster Margot Vanderstraeten onze gemeente even met de trein en dat leek ons dan weer een mooie hint om haar in Kalmthout uit te nodigen, voor een wandeling en voor een lezing. Lukas Pairon, zelf een oud Kalmthoutenaar (oud-Heidenaar), zal haar interviewen. En jij kan daar bij zijn.

Wandeling
We beginnen de dag met een cultuurhistorische wandeling in het dorp Heide (14u tot 16u), waar honderden joodse bewoners en toeristen uit de jaren ‘30 hun stempel in het straatbeeld achterlieten (de oude synagoge, woningen en hotelletjes... ).

Lezing
Aansluitend vindt een lezing en gesprek (16u30 tot 17u30) plaats in Bib Kalmthout. Lukas Pairon (lid van de vzw Synagoge Heide-Kalmthout) interviewt schrijfster Margot Vanderstraeten over haar boek "Mazzel tov". In dit boek beschrijft zij haar belevenissen en ervaringen bij een orthodox-joods gezin in Antwerpen. Als twintigjarige studente gaat ze eind jaren tachtig bijles geven aan de kinderen van een welgesteld orthodox-joods gezin.

Is de wandeling volzet of kan je niet meewandelen?  Dan kan de lezing eventueel ook apart gevolgd worden.  Gelieve dit bij de inschrijving duidelijk te vermelden.

Inschrijven
Inschrijven verplicht.
Kostprijs 5 euro.
Bel naar (03) 666 61 01 of mail naar toerisme@kalmthout.be.

Hier vind je meer informatie over Margot Vanderstraeten
Hier vind je meer informatie over Lukas Pairon
Hier vind je meer informatie over de Joodse aanwezigheid in Heide-Kalmthout
Hier vind je meer informatie over de Synagoge in Heide