Gemeente Kalmthout ondertekent bibliotheekcharter

Logo bibvooriedereenMet de campagne “Een bibliotheek voor iedereen” roept de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) iedereen die de bibliotheek een warm hart toedraagt, op om een bibliotheekcharter te ondertekenen. Ook de gemeente Kalmthout deed dat.

Daarmee maakt het gemeentebestuur duidelijk dat een goed werkende openbare bibliotheek onmisbaar is als een basisdienstverlening. Want de bibliotheek is er niet enkel om boeken te ontlenen. Veel mensen komen er ook om te studeren, om een pc te gebruiken, voor een lezing of voor een andere sociale activiteit. “Het is meer en meer een ontmoetingsplek in de gemeente,” volgens de VVBAD. “Lokale bibliotheken zijn dan ook van levensbelang voor een gemeenschap.”

Vind jij de Bib ook belangrijk? Nog tot september 2018 kan iedereen het bibliotheekcharter “Een bibliotheek voor iedereen” ondertekenen op www.bibvooriedereen.be.

Lees hieronder het bibliotheekcharter.

Een bibliotheek voor iedereen!

​Bibliotheekcharter

Iedereen is welkom in de openbare bibliotheek. Je vindt er computers en wifi, maar evengoed een fijn gesprek of een kopje koffie. Het is een veilige en toegankelijke plek, waar mensen met uiteenlopende achtergronden en opinies elkaar ontmoeten.

De bibliotheek draagt bij aan het maatschappelijke debat. Ze maakt mensen weerbaar in hun strijd tegen sociale ongelijkheid, discriminatie, onwetendheid en armoede. Ze versterkt haar lokale gemeenschap, garandeert gelijke kansen en biedt ontspanning.

Om dit elke dag opnieuw waar te maken, werkt een toegewijd team van bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers samen met partners uit sectoren zoals cultuur, jeugd, onderwijs, economie en welzijn en met andere bibliotheken. Zo functioneert de openbare bibliotheek als knooppunt in lokale, regionale en Vlaamse netwerken en zet ze de noden van haar gebruikers centraal.

De openbare bibliotheek: een klavertje vier

De bibliotheek kan dit verwezenlijken, omdat zij beschikt over de nodige deskundigheid. Ze staat met twee voeten in de lokale gemeenschap. Het is een veilige en toegankelijke plek, waar je toegang tot informatie krijgt.

Door en voor de lokale gemeenschap

✓ De bibliotheek vormt een netwerk met lokale en regionale partners, zoals scholen, culturele organisaties, verenigingen of welzijnsdiensten.
✓ De bibliotheek beschikt over voldoende werkingsmiddelen om een professionele educatieve en sociale werking uit te bouwen.
​✓ Ze coördineert activiteiten voor specifieke doelgroepen in functie van lokale noden.
​✓ De bibliotheekbezoeker maakt mee de bibliotheek.

Een professionele werking

.✓ Je wordt er deskundig geholpen.
✓ De bibliotheek beschikt over voldoende medewerkers die correct verloond worden.
​✓ De bibliotheekmedewerkers krijgen genoeg kansen om zich bij te scholen.

Een veilige en toegankelijke plek

✓ Je kunt de bibliotheek vlot bereiken, ook met de fiets en met het openbaar vervoer.
​✓ Je ontdekt er uiteenlopende activiteiten. Er zijn leeshoekjes en studieplekken.
​✓ Het is een open huis waar je mensen ontmoet. Je kunt er ervaringen delen, in debat gaan of samen kennis creëren.
​✓ De bibliotheek beschikt over voldoende ruime openingsuren.

Toegang tot cultuur en informatie

✓ Voor iedereen ligt de drempel laag.
✓ Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen gratis gebruik maken van alle diensten van de bib.
✓ Je ontdekt er een actueel aanbod aan boeken, tijdschriften, films … afgestemd op jouw wensen.
​✓ Je kunt er jouw expertise ontwikkelen en delen met anderen.
✓ Je hebt er toegang tot internet en digitale media.
✓ Je krijgt er begeleiding op maat, van de bibliotheek, van partners of van je buur.

Teken hier