Artikel afdrukken

Over de catalogus


Zoeken en ontdekken


Onze catalogus http://zoeken.kalmthout.bibliotheek.be is een zoekmachine die in één zoekactie naast onze 45.000 boeken en films ook duizenden online documenten doorzoekt en de resultaten op een aantrekkelijke manier presenteert.

Zoeken en ontdekken

Het uitzicht is simpel en de zoekmethode zorgt ervoor dat je eenvoudig vindt wat je zoekt. Weet je precies wat je wil, dan zoek met één of meerdere trefwoorden of via een uitgebreide zoekactie. Je krijgt onder andere een overzicht van prijzen voor literatuur, jeugdboeken, muziek en film om je op weg te helpen. Tijdens je zoekactie zijn verschillende woorden zoals auteur, genre en trefwoorden aanklikbaar. Op die manier slalom je doorheen de collectie om uiteindelijk te belanden bij je ideale (luister)boek, dvd of online artikel.

Ben je al goed op weg, maar heb je te veel resultaten van je zoekactie? Je kan op een eenvoudige wijze verfijnen in het menu rechts. Daar zie je verschillende categorieën. Wanneer je daarop klikt, beperkt de catalogus automatisch je zoekresultaten om te voldoen aan je wensen.

Wil je meer hulp bij het zoeken met meerdere trefwoorden, klik dan hier.

Meer dan boeken: online bronnen en collecties

Om je zo veel mogelijk informatie over je favoriete (luister)boek, dvd of online artikel te verschaffen, linkt de catalogus door naar verschillende online bronnen zoals Wikipedia, LibraryThing, Google boeken, Last.fm en zelfs Youtube. De catalogus is dus verrijkt en wil je een breed arsenaal aan informatie aanbieden. Op die manier vind je gelijkaardige boeken, lezersrecensies, meer technische informatie, enz.

Daarnaast is een grote online collectie geïntegreerd in de catalogus. Zo lees je gratis 15.000 full-text artikels uit het Gopress krantenarchief.

Personaliseren met My Discoveries

Via My Discoveries kan je de catalogus personaliseren. Je maakt lijsten aan (bijv. wenslijst) en slaat er titels in op. Je kan andere lezers helpen door beschrijvingen te vervolledigen met tagwoorden die volgens jou het werk beter omschrijven. Je kan daarnaast sterren toevoegen om de kwaliteit van het werk aan te geven en het is zelfs mogelijk een recensie te schrijven.

Om gebruik te maken van MyDiscoveries heb je een login nodig. Die maak je aan door op de grijze knop ‘Aanmelden’ in de blauwe zoekbalk te klikken. Nadat je je login hebt aangemaakt, blijft deze geldig voor alle handelingen die je nadien uitvoert. Vergeet niet uit te loggen wanneer je klaar bent.
Klik hier om een handleiding over My Discoveries te raadplegen.

Reserveren

Je kan materialen van Bib Kalmthout via de online catalogus reserveren. Dus je kan ook gewoon thuis je favoriete boek aanvragen. Zoek je gewenste (luister)boek of dvd en klik door naar de detailpagina. Reserveren doe je door op de knop 'reserveer' boven de beschikbaarheidsinformatie te klikken. Na het bevestigen van je reservatie ga je automatisch terug naar de startpagina van de catalogus.

Verlengen

Verlengen kan je eveneens thuis doen. Hiervoor gebruik je 'Mijn Bibliotheek' bovenaan de startpagina. Met 'Mijn Bibliotheek' kan je volgende gegevens bekijken of wijzigen:
  • Persoonlijke gegevens
  • Uitleningen, met verlengmogelijkheid
  • Leenhistorie
  • Openstaande bedragen
  • Reservaties
  • Financiële geschiedenis
FAQ

Wat kan ik met de woordenwolk?

Na het intypen van een zoekopdracht verschijnt in de linkerkolom de woordenwolk. Heel handig als je niet precies weet welke zoektermen je moet gebruiken. Je ziet associaties, spellingsvarianten, vertalingen, trefwoorden, etc. Wanneer je op een van deze woorden klikt, verschijnen de daarbij behorende resultaten in het titeloverzicht.

Als ik zoek, vind ik ook veel online artikelen en muziek. Hoe kan ik beperken tot materiaal in de bibliotheek?

Je zoekt je gewenste materiaal en krijgt een lijst met resultaten, met rechts een verfijnmenu. In het verfijnmenu zie je bovenaan een selectielijst met verfijnmogelijkheid ‘in de bibliotheek’. Wanneer je één van de locaties aanduidt zullen de zoekresultaten zich beperken tot fysieke dragers.

Hoe kan ik zien waar een boek in de kast staat in mijn bibliotheek?

Wanneer je je (luister)boek of dvd opzoekt in de catalogus, zal je meestal meerdere resultaten krijgen. Je klikt het juiste zoekresultaat aan. Er verschijnt een detailpagina waarin een vak met beschikbaarheidsinformatie staat. Deze beschikbaarheidsinformatie geeft de plaatsing in de bibliotheek weer. Verder zie je of het werk uitgeleend of aanwezig is in de bibliotheek.

Hoe wordt de volgorde van de resultaten bepaald?

In principe worden de resultaten gepresenteerd op relevantie. Dit houdt in dat de meest relevante resultaten bovenaan komen te staan. De sortering kan worden aangepast naar sortering op titel, auteur of jaar.

Kan ik in de catalogus alle luisterboeken vinden?

In de woordenwolk op de startpagina van de catalogus zijn verschillende genres en materiaalsoorten opgenomen. Wil je alleen luisterboeken vinden, dan begin je je zoektocht door op het woord “luisterboeken” te klikken. Je kan verder verfijnen met het menu dat rechts verschijnt.

Hoe kan ik een titel reserveren?

In de detailpagina klik je op het rode woord “reserveer”, te zien boven de beschikbaarheidsinformatie. Je wordt doorgestuurd naar een nieuw scherm waar je kan inloggen. Na de reservatie ga je automatisch terug naar de startpagina van de catalogus.

Hoe kan ik een titel verlengen?

Dit doe je via de knop “Mijn Bibliotheek” links bovenaan de starpagina. Log in en ga naar “Mijn uitleningen, met verlengmogelijkheid”. Daar kan je de uitgeleende titels selecteren en verlengen.

Wat kan ik doen als ik een titel niet kan vinden?

Stuur via de website een aanschafsuggestie naar de bibliotheek. Wij bestellen dit boek zo snel mogelijk. Hou dus de catalogus geregeld in het oog.

Als ik in de woordenwolk op de startpagina van de catalogus op “Nieuw en aangekondigd” klik, krijg ik niet de recentste titels.

Klik op “Nieuw en aangekondigd”. Selecteer daarna in de rechterkolom het gewenste materiaal (boek, luisterboek, DVD, …). Daarna verfijn je op “2011”. Je ziet nu de recentste toevoegingen in de catalogus.